Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen søndag 01.03.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder der det samler seg fokksnø, f.eks. bak rygger, i søkk og renneformasjoner. Det er lettest å løse ut skred der fokksnølaget er tynt eller mykt.

Skredfarevurdering

Bygevær med vind og snø gir pålagring av fokksnø i leheng. Skredfaren vil være noe mindre fra morgenen av, men øke på når vinden tar seg opp utover dagen og pålagringen av fokksnø i leheng øker. Nedbørprognosene er usikre, og skredfaren vil være mindre i områder som får mindre snø. Det ligger generelt mye fokksnø i leheng, og skred kan bli store.

Enkelte steder har det bygget seg opp store skavler, og det er ikke umulig at noen av disse kan falle ned og føre til naturlig utløste skred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 29. februar 2020

Over tregrensa er det fokksnø av varierende hardhet, men det fins også mye løs snø i mer skjermet terreng. På vindutsatte formasjoner er det avblåst til skare. Mange steder ser man tydelige spor etter vindpåvirkning.

Gammelt snødekke består i stor grad av ulike skarelag og smelteomvandlet snø.

Mye vind og snø i vinter gjør at mange skavler har blitt store.

Lørdag gikk det et lite naturlig utløst flakskred langs veien ut mot Henningsvær. Fredag ettermiddag gikk det et stort naturlig utløst flakskred over vei på Vestvågøy. Torsdag gikk det mange naturlig utløste små løssnøskred, og flakskred opp til stor størrelse i Lofoten. På Hinnøya gikk det et middels stort personutløst flakskred og et stort naturlig utløst flakskred.

Lørdag ble det meldt om mye fersk vindtransportert snø og kraftig vind fra nord i Lofoten. Lørdag har det kommet opp til 40-50cm snø.

Fjellvær

Lørdag 29. februar 2020

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra nordvest om ettermiddagen. -8 °C til -2 °C på 700 moh. Delvis skyet. .

Søndag 1. mars 2020

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Bris fra nord, endring til liten kuling fra nord om ettermiddagen. -10 °C til -4 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS